8 päivän seikkailu Päijänteellä

8 päivän seikkailu Päijänteellä

maanantai 1. kesäkuuta 2015

Retken opit ja kopit

Päijänteen retki on nyt fyysisesti ohi. Rakot alkavat parantua, auringonpolttamat kääntyä rusketukseksi tai hilseillä pois, viimeisetkin teltat ovat kuivumassa ja ruokakassin pohjalle murentuneet näkkärit tyhjennetty, haisuvaatteet pesty. Retki kuitenkin jatkuu mielissämme vielä pitkään, uskoisin.
Melojia aallokossa. Kuva: Jonne Salonen/Dynact Oy
Jokainen retkelle tai sen valmisteluihin osallistunut oppi jotain. Tällaisen suuren ja haastavankin retken toteuttaminen on iso urakka. Se on hieno asia, sillä suuresta urakasta riittää jaettavaa kaikille osallistujille. On eri asia osallistua retkelle asiakkaana kuin ottaa vastuuta sen suunnittelusta ja toteutuksesta. Veikkaan, että tässäkin tapauksessa eniten oppivat ne, jotka eniten tekivät. Retken valmistelutyö tehtiin huolellisesti. Siitä huolimatta yllätyksiä sattui eikä suunnitelmien muutoksilta ja evakuoinneiltakaan säästytty. Varautuminen auttoi selviytymään niistä melko kivuttomasti.

Osa retken osallistujista on jo ennättänyt pohtia oppimiaan asioita retkelle perustetussa suljetussa FB-ryhmässä, tässä blogissa ja keskusteluissa. Ajattelin kirjoittaa tähän blogitekstiin muutamia itselleni keskeisiä oivalluksia, joita retki synnytti.

1. Hope for the best, prepare for the worst - turvallisuus edellä

Kaikki voi mennä hyvin, mutta voi olla menemättäkin. Retki teki entistä konkreettisemmaksi sen totuuden, että turvallisuusriskeihin on varauduttava perusteellisesti niin taidoilla, välineillä, vastuunjaolla kuin suunnitelmillakin. Ensimmäistä kertaa kohdalleni osui tilanne, jossa jouduttiin sairastumisten vuoksi käymään läpi koko turvallisuussuunnitelmaan kirjattu vastuuketju. Yleensä sanat "oppaan ollessa toimintakyvytön" tuntuvat hieman liiotelluilta. Nyt oli lähellä tilanne, että kaikki kolme melontaryhmälle nimettyä opasta olisivat olleet hetken aikaa poissa pelistä. Opaskaan ei ole immuuni loukkaantumisille tai sairastumisille. Siksi turvallisuus ei voi olla yhden eikä kahden oppaan varasssa, vaan sen on oltava koko ryhmän yhteinen asia ja koko ryhmän hallinnassa.

Hätäensiapua ei tällä retkellä jouduttu antamaan. Sen sijaan ensiapulaukullani kävi jatkuva jono erilaisten voiteiden tarvitsijoita. Aurinkovoide, Bepanthen ja hydrokortisonivoide olivat vesillä liikkujien suosikkituotteita. Myös närästys- ja särkylääkkeitä sekä kipugeeliä käytettiin. Vaikka kenenkään matkanteko ei välttämättä katkea aurinkovoiteen puuttumiseen, sen puute muuttaa retken luonnetta. Vesillä olosta tulee epämiellyttävää ja öistä kivuliaita. Suorituskyky laskee. Mieliala samoin. Turvallisuus syntyy niin suurista kuin pienistä asioista.

Tänne ei kokemattomilla melojilla
ole keskenään asiaa. (Kuva: Jonne Salonen)

2. Pelisäännöt selviksi

Jos retki toteutetaan toisen kerran, toivoisin, että yhteisistä pelisäännöistä sovittaisiin vähän paremmin. Yhteiselo retkellä sujui ihan mukavasti, mutta esim. leirissä toimimisesta olisi voinut sopia etukäteen. Miten saunavuorot jaetaan, miten osallistutaan yhteisten leiripaikkojen siivoamiseen, kuka tekee polttopuut ja millaista linjaa pidetään yömölyämisessä leirinuotion ääressä. Nyt hommat saattoivat kasaantua niille, jotka jo muutenkin tekivät enemmän työtä.

Toisaalta melontaryhmälle jäi liian vähän vapaa-aikaa leireissä oleiluun (kirkkoveneryhmälle ehkä liiankin paljon). Melojien iltapalaverit nielaisivat suuren osan maissaoloajasta, eikä yhteistä aikaa muiden kanssa seurusteluun juuri jäänyt. Se oli viihtyvyyden kannalta miinus, vaikka oppimisen kannalta olikin tärkeää.

Salmelan rantasauna (Kuva: Jonne Salonen/Dynact Oy)

3. Toisilta oppiminen

Kun keräännytään yhteen tekemään yhdessä, toisilta oppii väistämättä vähintään yhtä paljon kuin niiltä varsinaisilta kouluttajilta. Kun kokemusta karttuu joka päivä valtavia määriä monelle ihmiselle, olisi se hyvä saada jaettua muullekin porukalle. Ehkä olisimme voineet pitää yhteisiä iltahetkiä vaikka nuotiolla, jossa olisi voitu keskustella esim. parhaista soututekniikkavinkeistä tai retkimuonakokemuksista. Nyt jokainen lähti retken jälkeen tahoilleen omien oppiensa ja kokemustensa kanssa. Toivottavasti ainakin osa niistä opeista palaa takaisin luoksemme entistä jalostuneempina.

Kari, tämä tässä on hauki. (Kuva: Jonne Salonen/Dynact Oy)

4. Huollon merkitys

Vaikka jokaista osallistujaa oli ohjeistettu huolehtimaan omasta majoitteestaan, henkilökohtaisista varusteistaan ja omista eväistään, tarvetta yhteisesti järjestetylle huollolle on silti. Esim. juomavettä ei ole oikein mahdollista kuljettaa kajakissa kahdeksan päivän tarpeiksi, eikä keittelyyn välttämättä ole aikaa. Suoraan järvestä, jopa puhtaasta Päijänteestä juomalla ottaa aina pienen ruokamyrkytyksen riskin. Turvaveneen noutamat ja kuljettamat vesikanisterit olivat todella tarpeellisia. Nopeasti liikkuvalla turvaveneellä on myös tarvittaessa mahdollisuus käydä tarkistamassa etukäteen rantautumis- tai yöpymispaikat tai noutamassa varustetäydennystä rannasta.

Vesillä liikkuvien retkeläisten lisäksi tarvitaan myös tukijoukkoja maissa. Retken aikana tarvitsimme esim. kuljettajia kajakkitraileria ja kirkkovenettä vetäville autoille sekä päivystäjää evakuointiin. Dramaattiselta kuulostava evakuointi tarkoitti tällä kertaa vain sairastuneiden noutamista autolla venesatamasta, jonne heidät turvaveneellä kuljetettiin. Silti evakuointimahdollisuus parantaa merkittävästi retken turvallisuutta ja mahdollistaa sen jatkumisen. Päivystäjälle päivystäminen tarkoittaa jatkuvassa valmiudessa oloa, puhelimen auki pitämistä ja huolehtimista siitä, että pääsee tarvittaessa lyhyellä varoitusajalla tien päälle.

Turvaveneen miehistöä raatamassa muiden eteen 

5. Elämykset edellä

Retkellä korostui, miten tärkeitä elämykset ovat. Tällaisilla retkillä kannattaa aivan erityisesti houkutella niitä elämyksiä esiin, raivata tilaa ja aikaa niiden syntymiselle ja tarjota sopivia haasteita. Melojaryhmälle Tehinsilmän saavuttaminen oli varmasti yksi näistä mieleenpainuvista elämyksistä. Tyyni Päijänne, porottava aurinko, kristallinkirkas vesi, rauhallinen hetki. Oli hienoa, että pysähdyimme kaikessa rauhassa ihastelemaan vaikuttavaa paikkaa ja Tehinselän aukeutta. Myös valokuvien ottaminen on tärkeää, kunhan se ei aja hetken kokemisen edelle.

Retkeä suunniteltaessa pitää ottaa huomioon ihmisten erilaiset kokemustaustat ja arvostukset. Joku saa suurimman elämyksen kovasta rasitukseta ja pitkistä päivämatkoista, toinen ehkä rauhallisesta nautiskeluvauhdista. Tai kiireettömästä evästauosta. Elämysten vuoksi sinne retkelle lähdetään. Niiden syntyessä ei pidä olla kiire, pakko tai ahdistus.

Melojat Tehinsilmällä. Kuva: Jonne Salonen/Dynact Oy


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti