8 päivän seikkailu Päijänteellä

8 päivän seikkailu Päijänteellä

lauantai 25. huhtikuuta 2015

120 kilometriä silkkaa seikkailua

Päijänne päästä päähän. Jostain syntyi villi idea meloa, soutaa ja veneillä Päijänne päästä päähän, Jyväskylästä Asikkalaan isolla porukalla. Seikkailu on nyt valmisteilla Koulutuskeskus Salpauksen ja Dynact Oy:n yhteishankkeena.

Päijänteellä riittää aavoja selkiä, saaristoa ja upeita maisemia
Ajatus Päijänne-melonnasta sai alkunsa pohtiessamme melontaohjaajakoulutuksen pidemmän kesäretken kohdetta. Jonkin reitin tai vesistön melomisessa kokonaan kiehtoo monia - onpa jotain jälkipolville kerrottavaa. Päijänne alkaa suoraan Asikkalan toimipisteen rannasta, joten ensin pohdimme jopa edestakaista reittiä. Se jää odottamaan aikoja parempia aikataulusyistä, mutta pian keksimme ottaa mukaan muitakin kulkupelejä kuin kajakit. Ja miksei mukaan mahtuisi muitakin kuin Salpauksen opiskelijoita ja henkilöstöä. Tehdään tästä iloinen yhdessä tekemisen jamboree!

Seikkailuun voi osallistua kolmenlaisella kulkupelillä.

Kajakit: Melontaryhmämme koostuu melontakouluttaja Jonne Salosesta, melontaopaskurssia suorittavista Juhani Vainiosta, Juho Kokkosesta sekä Hanna Salmisesta sekä ryhmästä Salpauksen luonto-ohjaajia, joiden melontaohjaajakoulutukseen retki kuuluu. Melontataival alkaa Jyväskylästä torstaina 21.5., josta ainakin Jonne, Juho ja Juhani lähtevät pudottelemaan Päijännettä "alaspäin" parin melontaohjaajakurssilaisen kanssa. Päiväetappeja on kaavailtu n. 20-25 km mittaisiksi, mutta yöpymis- ja taukopaikkoja ei vielä olla päätetty.

Melojat saapuvat Jämsän tuntumaan sunnuntaina 24.5. Yöpymispaikkana on silloin todennäköisesti Vuorissalo, jonne Jyväskylästä lähteneet melojat jäävät odottelemaan täydennystä porukkaansa. Maanantaiaamuna 25.5. lähtee toinen melojaerä liikkeelle Jämsästä. Iloisen jälleennäkemisen jälkeen melojat jatkavat yhdessä taivaltaan mm. Kelventeen harjusaaren kautta kohti Asikkalan kirkonkylää ja Koulutuskeskus Salpauksen rantasaunaa, jonne on tarkoitus saapua torstaina 28.5.

Eteläisen Päijänteen hiekkarantoja kelpaa katsella
Kirkkovene: Koulutuskeskus Salpauksen hyväksi havaittu kirkkovene aloittaa taipaleensa Jyväskylästä yhdessä melojien kanssa torstaina 21.5. Mukaan on jo ilmoittautunut muutama hurja, jotka aikovat soutaa koko Päijänteen läpi koulumme kalanjalostusopettaja Ari Alf Eklundin perinteitä noudattaen. Alf tosin souti koululta Jyväskylään ja takaisin tavallisella soutuveneellä (ja siis yksin) muutama kesä sitten.

Kirkkoveneen kulkutahdin on tarkoitus olla mukavan sopiva, yöksi soutajat suuntaavat samoihin paikkoihin kuin melojat. Hyvällä kelillä kirkkovene jättää melojat helposti taakseen, joten todennäköisesti päivisin taitetaan taivalta ainakin osittain erillään.

Kirkkoveneeseen pääsee mukaan soutamaan, kunhan kyydit suorituspaikalle järjestyvät. Aiempaa kokemusta soutamisesta ei välttämättä tarvita, mutta normaali terveys ja kunto ovat perusedellytyksiä souturetkelle osallistumiselle.

Kirkkoveneemme Kelventeen rannassa
Moottorivene: Koulutuskeskus Salpauksen moottorivene saattaa retkuetta koko matkan toimien samalla turvaveneenä. Moottorivenettä kuljettavat kokeneet veneilijät, joilla on retkiseuranaan veneen kuljettamista harjoittelevia luontoalan opiskelijoita. Saattaa olla, että kalastaminen näyttelee jos jonkinlaista roolia moottoriveneen matkanteossa.

Kyllä sillä kalasteleekin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti