Varusteet
Varusteiden osalta on hyvä huomioida muutama tärkeä pointti. Pitkän melontaretken aikana sääolot voivat vaihdella laidasta laitaan, jos kastelet makuupussisi ja majoitteesi heti ensimmäisinä päivinä tilanne voi muuttua hyvin ikäväksi jos säät pysyvät kosteinea koko reissun ajan. Sama pätee melontavarusteisiin. Itse pidän tärkeänä että varusteet kuivataan ja tuuletetaan aina kun mahdollista (sääolot huomioiden). Toisaalta on voi käydä niin, että sataa joka päivä, jolloin ainoa mahdollisuus tehdä asialle jotain on se, että sinulla on majoitteessa tai suojassa riittävästi tilaa pitää varusteita poissa lisäkastumiselta sekä tuulettaa niitä sateelta suojassa.Myöskin varusteiden huoltaminen ja tarkastaminen on erityisen tärkeää. Kaikkeen ei voi kuljettaa varaosia tai työkaluja mukana. Ensiarvoisen tärkeää on myös, että ennen retkelle lähtöä huollat ja tarkastat varusteesi perusteellisesti ja teet mahdolliset korjaustoimenpiteen etupainotteisesti.
Oma terveys
Sinun hyvinvointisi vaikuttaa myös muihin ryhmän jäseniin. Ongelmien ilmaantuessa reagoi niihin välittömästi ja jos sinulla ei ole ratkaisua, niin pyydä muilta apua asian hoitamiseksi heti kun ensimmäiset oireet tai merkit ilmaantuvat. Älä missään tapauksessa salaa ongelmiasi, niillä ei ole tapana hävitä odottamalla, suuri mahdollisuus on, että tilanne pahenee ja muodostuu vakavaksi. Tämä voi saattaa koko ryhmän ongelmiin.Hiertymät kannattaa hoitaa ennen kuin ne muuttuvat rakoiksi ja puhkeavat aiheuttaen tulehduksen, vatsaoireisiin lääkityksen aloittaminen heti voi olla ratkaiseva apu jne. Kiputiloihin särkylääkkeen ottaminen voi pelastaa retken keskeytykseltä ja riittävä lepo mahdollistaa keholle itsensä parantamisen / palautumisen. Toimi ennakoivasti.
Pidä huolta omasta hygieniasta, puutteelinen hygienia altistaa hiertymille ja tulehduksille. Yleiseen hygieniaan kannattaa myös panostaa, pese astiasi huolella, käytä puhdasta vettä ja vältä pilaantuvia elintarvikkeita. Käsien pesu on myös tärkeää.
Rasitus
Rasituksesta palautumiseen auttaa vain lepo, tällöin lihaksisto ja hermosto palautuu pitkäkestoisesta rasituksesta parhaiten. Sanonta että "uni on retkellä pyhä asia" on osoittautunut hyvinkin paikkaansapitäväksi. Lepo vaikuttaa myös meidän kykyyn tehdä hyviä päätöksiä ja pysymään keskittyneenä ja valppaana.Rasitus kuluttaa energiaa. Energian eli polttoaineen saannin turvaaminen on todella tärkeää, ei autokaan kulje ilman bensaa. Energian saanti kannattaa turvata niin rasituksen aikana kuin sen jälkeenkin. Elimistö täydentää energiavarastot tehokkaimmin levossa.
Riittävä nesteytys on äärimmäisen tärkeää, jos otetaan taas esimerkiksi auto, niin ei auton moottori pysy kunnossa jos moottorissa ei ole öljyä. Vesi on meidän elimistölle öljyä. Nestehukka myös altistaa todella laajaan kirjoon lääketieteellisiä ongelmia, osaa niistä ei voi enää hoitaa retkiolosuhteissa tietyn rajan jälkeen (esimerkkinä munuaisten toiminnan pettäminen). Pitkäkestoinen rasitus ja ympäristölliset olosuhteet (lämpö, tuuli jne.) haihduttavat meistä tehokkaasti nestettä.
Rasituksen aikana kannattaa aktiivisesti etsiä kipuvapaata tekniikkaa, jotta vältytään lihas- ja nivelkivuilta sekä tulehduksilta. Riittävä nesteytys auttaa osaltaan tässäkin, maitohapon muodostuminen vähenee kun kun elimistö ei happamoidu nestevajeen seurauksena.
Kannattaa muistaa että "kylmä" lihas on alttiimpi vaurioitumiselle kun "lämmin". Liian pitkät ja tiheät tauot aiheuttaa tämäntyyppisiä ongelmia ja osaltaan puutteellinen taukovaatetus vaikuttaa asiaan myös. Liian kevyt melontavaateus voi johtaa samantyyppisiin ongelmiin.
Pitkien retkien aikana jatkuva ja tasainen rasitus on elimistöllemme taloudellisempaa kuin epätasainen melontatekniikka (kiihdytys, jarrutus, pysähtyminen, kiihdytys)
Ympäristölliset tekijät
Pidä huolta että sinulla on ainakin seuraavat asiat kunnossa:- Suoja (vaatteet, majoite, makuupussi ja esim. aurinkorasva)
- Ravinto ja nesteytys
- Lepo
- Lihaksiston huolto
- Varusteiden ja kajakin huolto
Melotatekniikkasi, oma jaksaminen ja omat taidot pitää arvioida realistisesti suhteessa olosuhteisiin, varsinkin tilanteissa joissa kovaa tuulta, aallokkoa ja / tai vesisadetta on luvattu useammaksi päiväksi eteenpäin. Tällöin on pohdittava perusteellisesti pystyykö jatkamaan retkeä, retken keskeyttäminen ei välttämättä onnistu tietyissä paikoissa tai tilanteissa. Omaa kykyä suoriutua pitää arvioida, mm. tästä syystä, etukäteen. Keskeyttäminen ei ole häpeä, sillä osoittaa vain sen että välittää niin itsestä kuin kanssamelojista.
Kannattaa huomioida myös, että sääennusteet ovat nimenomaan ennusteita, tilanne järvellä voi olla aivan toinen ja vaihdella laidasta laitaan lyhyenkin ajan sisällä. Pitkien aikojen ennusteiden pohjalta ei kannata tehdä mitään päätöksiä, ne ovat osoittautuneet (hyvin usein) erittäin epäluotettaviksi. Kohtalaisen luotettavan tuuliennusteen saa vain n. 24 tuntia etukäteen.
6-7 m/s tuuli sisämaassa tai suojaisilla vesialueilla ei ole juttu eikä mikään, mutta avoimella vesialueella se tarkoittaa jo kohtalaista aallokkoa ja vastusta.
Bloggasi Jonne
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti